Hibis: veilige opslag van zorgdata met nieuwe Azure-infrastructuur

Hibis: veilige opslag van zorgdata met nieuwe Azure-infrastructuur

Het belang van data-driven werken in de zorgsector is onmiskenbaar. Dat weet ook Hibis. Een frisse club uit Eindhoven, opgericht in 2019 door twee enthousiaste techneuten. Met de Hibis Horizon – hun zelfgebouwde oplossing binnen Power BI – helpen zij zorginstellingen om veel beter inzicht te krijgen in hun huidige data.

Het belang van data-driven werken in de zorgsector is onmiskenbaar. Dat weet ook Hibis. Een frisse club uit Eindhoven, opgericht in 2019 door twee enthousiaste techneuten. Met de Hibis Horizon – hun zelfgebouwde oplossing binnen Power BI – helpen zij zorginstellingen om veel beter inzicht te krijgen in hun huidige data.

Hibis zocht een deskundige partij die een infrastructuur in Azure kon bouwen. Een mooie samenwerking tussen twee technische partijen was geboren.

“De infrastructuur is door het combineren van onze vakgebieden écht uitgebloeid tot een krachtig en ragfijn geheel

Een kort overzicht.

  • UniProfs heeft samen met Hibis een infrastructuur gebouwd met behulp van Azure Blueprints. Hierin worden klanten van Hibis opgedeeld in hun eigen domeinen, maar wel in één centrale hub. Deze domeinen bevatten de (gevoelige) datastromen van klanten zonder dat ze botsen met de omgevingen van andere klanten.
  • Door Kubernetes als tool te gebruiken worden klantomgevingen op- en afgeschaald, geheel automatisch.
  • Hibis en UniProfs hebben in deze technische samenwerking constant samengewerkt, gebouwd en getest. Een geraffineerde infrastructuur is het gevolg.
  • Omdat Hibis zorgklanten bedient, is vanaf het begin gewerkt vanuit NEN 7510 en ISO 9001 en 27001. Zo krijgen patiëntgegevens de bescherming die ze vereisen.

Lees hieronder het uitgebreide verhaal!

Infrastructuur in de cloud met Microsoft Azure

De technische tools om klanten te bedienen stonden bij Hibis als een huis. Maar soms wil je graag een beter uitgeruste woning. Daarom zochten ze kundige architecten die weten hoe de digitale vork in de steel zit. Deze specialisten vond Hibis in de engineers van UniProfs. De ervaring met infrastructuren in Azure van UniProfs sluit perfect aan bij de technische ervaring van Hibis. Dat zorgde voor een goede klik en een krachtig team met een missie. Wat stond UniProfs te doen? Een persoonlijke en veilige infrastructuur bouwen in de public Azure cloud.

Een technische samenwerking

“Het is een technische onderlegde club”, begint Nick Snabel, Project Engineer bij UniProfs. “En er komen steeds nieuwe klanten bij die de Horizon van Hibis gebruiken. Daarom adviseerden we hen een schaalbare blauwdruk. Een blauwdruk van de nieuwe infrastructuur, opgebouwd uit blokken die je kunt plaatsen en weghalen. Geheel op maat voor de doelen die Hibis nastreeft.”

Hibis bleef constant betrokken bij alle processen. Van het bouwen en testen van de infrastructuur tot de keuze om Kubernetes in te zetten als tool voor op- en afschaling van deze infrastructuur in de cloud. “Deze is door het combineren van onze vakgebieden écht uitgebloeid tot een krachtig en ragfijn geheel”, vertelt Nick.

Infrastructuur in de Azure

Waarom is die infrastructuur van belang? Nick: “Hibis voert data-analyses uit. Daarvoor maken ze maken koppelingen met belangrijke systemen van hun zorgklanten, zoals cliëntportalen en financiële portalen. En omdat ze verschillende bedrijven bedienen vanuit één centrale hub, moeten deze omgevingen langs elkaar functioneren zonder met elkaar te interfereren. Data van één klant moet veilig binnen de grenzen van de eigen klantomgeving blijven.”

“De onboarding van klanten automatiseert dit vervolgens met als resultaat minder fouten en minder kans onderdelen te vergeten. Dat scheelt ook nog eens resources én tijd.

Azure Blueprint

Omdat Hibis werkt met zoveel verschillende partijen, is het ideaal om met Azure Blueprint te werken. Dit stelt cloudarchitecten in staat om een herhaalbare set Azure-resources te definiëren. Die set voldoet aan de normen, patronen en vereisten vastgesteld voor een organisatie en wordt dan geïmplementeerd. Iedere klantomgeving is dus uniek. Geautomatiseerd maatwerk dus.

Nick benoemt: “Wij hebben een aantal scripts geschreven om ervoor te zorgen dat bij het uitrollen van een nieuwe klant, een bepaalde set aan resources wordt aangemaakt met een specifieke configuratie. Er wordt gekeken naar: ‘Wat voor type data is het? Is het gevoelige info, of ook nog medisch?’ De onboarding van klanten automatiseert dit vervolgens met als resultaat minder fouten en minder kans onderdelen te vergeten. Dat scheelt ook nog eens resources én tijd.”

Hub-and-spoke

Nick: “Bij de overstap van de private cloud naar de public cloud kwam Hibis zelf met een high-level design. Die hebben we als basis gebruikt voor een netwerk-infrastructuur. Deze nieuwe infra binnen Azure is ingericht met een Hub-and-spoke-netwerk. Zo maximaliseer je de scheiding tussen klantomgevingen. Data kan niet door deze barrière glippen naar een omgeving waar het niet thuishoort. En om de beveiliging een boost te geven zit er een next-gen Sophos virtual appliance als firewall in het netwerk.”

ISO en NEN zijn essentieel

De NEN 7510-certificering en ISO 9001 en 27001 zijn geen overbodige luxe. Dat je te maken hebt met zorgklanten, resulteert in een specifieke standaardisatie en digitale veiligheid. Bij UniProfs staan we daar dan extra bij stil voordat we beginnen aan het project. De ISO zit in het CRMS verwikkeld. En bij het bouwen van de infrastructuur doen we dat volgens richtlijnen voor adequate informatiebeveiliging in de zorgsector.

Infrastructuur

Dankzij de migratie naar Microsoft Azure is Hibis nu minder bezig met beheer. Bovendien zijn nieuwe features meteen actief binnen Azure en is het kostentechnisch voordeliger. Per klant is het nu heel snel duidelijk wat de kosten zijn en welke features er voor hen draaien. Dat werpt zijn vruchten al af!

Contact

Wil jij graag weten wat de Microsoft-specialisten van UniProfs kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem dan even contact met ons op!